Wonen met de juiste balans tussen rust en levendigheid

Omgevingspsycholoog Joren van Dijk bestudeert het gedrag tussen mensen en hun omgeving. Ontwikkelaar Being heeft hem gevraagd om dat ook te doen op Oostenburg: “Door het industriële verleden heeft het eiland een stoer – bijna ruig – karakter. Het feit dat Oostenburg een eiland betreft, biedt bijzondere kwaliteiten. Het kan de ervaring van privacy en veiligheid verhogen.”

In verbinding

In de Oosterlingen komen 142 appartementen, variërend van studio’s, stadswoningen, twee-, drie- en vierkamerappartementen en lofts. De begane grond staat in verbinding met het aangelegen plein. Hier komt een aaneenschakeling van ruimten waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten – bijvoorbeeld om te eten, voor muziek, co-working of andere, verschillende services.

Prikkels, privacy en sociaal contact

Volgens Van Dijk kunnen gebouwen bijdragen aan een gezond leven. Dit kan door mensen een plek te geven waar ze kunnen herstellen van stress, de mogelijkheid te bieden om sociale contacten te vormen en onderhouden en de directe leefomgeving te beïnvloeden. De Oosterlingen speelt daarop in door deze kennis toe te passen via drie thema’s: prikkels, privacy en sociaal contact.

Ontspanning en ontmoeting

Omdat het gewenste prikkelniveau waar mensen goed bij functioneren verschilt per persoon, per tijdstip en situatie, is er de Oosterlingen ruimte voor ontspanning en ontmoeting. “Wie zich terug kan trekken op een eigen plek, zal meer geneigd zijn deel te nemen aan het publieke leven,” aldus Van Dijk. Door te werken met een combinatie van publieke en private gebieden, ontstaan er zones met een verschillende mate van privacy. Voor onze psychische gezondheid is sociaal contact van groot belang. Buren, de meest nabije sociale contacten, spelen daarbij een grote rol. De Oosterlingen vergroot de kans op ontmoeting en contact door publieke verblijfsruimten te integreren, looproutes te kruisen en voorzieningen grotendeels op één niveau te plaatsen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Oosterlingen? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook en Instagram.