Jouw hypotheek in 2024: De 5 belangrijkste veranderingen

Met het nieuwe jaar om de hoek brengen we je graag op de hoogte van de veranderende regelgeving rondom hypotheken. Hieronder bespreken we de meest significante veranderingen die invloed hebben op jouw hypotheek voor een woning in De Oosterlingen.

1. Duurzame nieuwbouwwoning krijgt hogere maximale hypotheek
Vanaf 2024 krijg je als koper van een duurzame nieuwbouwwoning een hogere maximale hypotheek (afhankelijk van het energielabel van de woning). Voor een woning in de Oosterlingen kun je € 20.000 extra lenen.

2. Meer mogelijkheden met studieschuld
De manier waarop studieschulden worden meegerekend in 2024 verandert. In plaats van het oorspronkelijke schuldbedrag, wordt er gekeken naar de werkelijke maandelijkse aflossing. Elke situatie is hierin qua uitkomst anders, omdat er een oud- en nieuw leenstelsel is. Maar in grote lijnen komt het er wel op neer dat een studieschuld minder zwaar wordt meegenomen en je leenmogelijkheden worden vergroot.

3. Alleenstaanden mogen extra lening aanvragen
Alleenstaanden met een inkomen van minstens € 28.000 per jaar kunnen in 2024 tot €16.000 extra boven op hun maximale hypotheek lenen. Dit is bedoeld om alleenstaanden financieel meer ruimte te geven bij het kopen van een huis.

4. Hypotheekrente en trends
Wat de hypotheekrente gaat doen, blijft lastig voorspellen. Maar de afgelopen weken is een daling van de hypotheekrentes ingezet en verwacht wordt dat deze in 2024 verder stabiliseren (langlopende rentes) of zelfs dalen (kortlopende rentes). Sommige rentes staan alweer onder de 4%! Goed nieuws dus als je in 2024 een huis wil kopen.

5. Hogere NHG-Grens
De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) grens stijgt in 2024 naar €435.000, Dit maakt het mogelijk voor meer huizen om met NHG gefinancierd te worden. Voordeel van een huis met NHG-hypotheek is dat je financieel beschermd bent tegen betalingsproblemen (tegen een borgtochtprovicie van 0,6%).

Bovenstaande is met zorg samengesteld, maar elke situatie is anders. Neem voor een goed beeld vrijblijvend contact op met een hypotheekadviseur van De Kredieter (www.dekredieter.nl) en vraag naar jouw mogelijkheden.