Iconische architectuur door MVRDV

De Oosterlingen is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Dit internationaal opererende architectenbureau, ontwerpt duurzame (ontmoetings)plekken met woningen, horeca, winkels en kantoren. Mensen en levendigheid stellen zij altijd centraal. Hun ontwerpen zijn iconisch en vaak een trekpleister voor de stad. Winy Maas over de Oosterlingen: ‘Het wordt een groen gebouw dat in mijn ogen niet alleen goed is voor mensen, maar ook voor vogels en insecten. We maken een pand van gestampte aarde, een oeroude en duurzame bouwmethode, een ander pand krijgt een begroeide gevel. Ook zijn er in verschillende gevels nestkasten geïntegreerd voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Het leidt tot een straatje in de beste Amsterdamse traditie, maar dan de veel groenere variant.’

Vitaal en balans

De Oosterlingen creëert een contrastrijk Amsterdams straatje op het eiland Oostenburg door de afwisseling tussen hoog- en laagbouw en het gebruik van diverse materialen. Ze brengt balans tussen levendigheid en rust, dankzij een intiem stedelijk landschap met groene daktuinen die afsteken tegen het industriële erfgoed en de identiteit van het eiland.

De Oosterlingen is kleurrijk vormgegeven met duurzame, aardse materialen en per gebouw specifieke, levendige flora en fauna. Ook aan de binnenzijde van de gebouwen zie je deze vormgeving terug met ruime hoven, bijzondere trappen en in de kleur en materialen van de entrees en trappenhuizen.

Dynamisch

Dit is een plek voor inspiratie, wonen, werken en ontmoeten in het centrum van Amsterdam. Er is ruimte om je terug te trekken of juist in contact komen met je buren. Zo is er een groene collectieve ruimte in de gebouwen en ligt de Oosterlingen direct aan een plein. Deze faciliteiten stimuleren dynamisch gebruik en verbinding tussen bewoners en bezoekers. Mede door de variëteit in woningtypes vind je straks een mix aan bewoners in de Oosterlingen. Allemaal met een liefde voor het stadse leven.

Duurzaam, groen en biodivers

De Oosterlingen zet in op een leefbare omgeving voor mens en dier. Een leefomgeving die past bij het eilandleven – puur, groen, biodivers, circulair en toekomstgericht. Ieder gebouw krijgt haar eigen duurzame gevel, gemaakt van bijvoorbeeld hout, baksteen, microbeton of een begroeide gevel. Uitgangspunt bij de keuze van de materialen is een lokale herkomst en waar mogelijk herbruikbaar of hergebruikt. Verschillende gebouwen hebben een gedeeltelijke constructie van hout. Hout heeft een veel lagere CO2 uitstoot dan beton dat regulier wordt gebruikt als constructiemateriaal.

Waterbuffering en zonnepanelen

De Oosterlingen heeft een waterbuffer voor stormwater. Dit draagt bij het hitte-eilandeffect tegen te gaan. Dit houdt in dat de temperatuur in stedelijke gebieden gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijke gebied. Op de natuurlijk ingerichte daken wordt het water opgeslagen en vind je zonnepanelen die de gemeenschappelijke ruimten van groene energie voorzien. De appartementen zijn goed geïsoleerd, zodat er in huis een prettig woonklimaat is en geluid buiten wordt gehouden. Door het gebruik van bodemenergie (warmte-/koude opslag) in combinatie met een warmtepomp creëer je gemakkelijk een warm huis tegen lage energielasten.

Huis voor flora en fauna

Kenmerkend voor de Oosterlingen is de vele aanwezigheid van groen. Zowel langs de gevels als op de daken. Het groen is zodanig gekozen dat de verschillende soorten samen bijdragen aan het voorzetten en versterken van de bestaande flora en fauna in de omgeving. Privé-dakterrassen zijn van elkaar gescheiden middels door groen gevulde plantenbakken, ook zijn er mos sedumdaken en groeit er groen tegen de gevels.

Ieder gebouw van de Oosterlingen vormt naast een huis voor haar toekomstige bewoners ook een huis voor vlinders, vogels, bijen of vleermuizen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit van de stad. Zo trekken de bijenstenen bijen aan die de bestuiving van bloemen, struiken en bomen in de stad verbeteren en zorgen de mussenhuizen voor een huis voor de beschermde inheemse huismus.

Eigen grond

Uniek in Amsterdam. In de Oosterlingen koop je een woning op eigen grond. Samen met je medebewoners, in een vereniging van eigenaren, word je eigenaar van de grond. Er is dus geen erfpacht van toepassing.

Parkeren

Op Oostenburg is de auto te gast en krijgen fietsers en voetgangers de ruimte. Op de begane grond van de Oosterlingen vind je dan ook geen parkeergarage, maar een toegankelijke fietsenstalling.

Een aantal woningen wordt verkocht met een parkeerplek in het naastgelegen parkeerhuis van Q-Park. De overige woningen kunnen aanspraak maken op een parkeerplek (huur) in dezelfde naastgelegen parkeergarage. In het parkeerhuis van Q-Park zijn ook laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar.