Start bouw De Oosterlingen markeert slotfase nieuwe woonwijk Oostenburg, Amsterdam

Ontwikkelaar Being en bouwbedrijf Vink Bouw kondigen de start bouw van De Oosterlingen aan: zeven contrastrijke woongebouwen op het Amsterdamse ‘eiland’ Oostenburg. De realisatie van dit ensemble, gelegen op een van de laatste onbebouwde kavels van het eiland, vormt een belangrijke stap in de transformatie van deze historische scheepswerf tot levendige stadswijk. De oplevering staat gepland voor medio 2026.

Karaktervol ontwerp

Het waterrijke Oostenburg, om de hoek van de Czaar Peterstraat, kent een lange industriële historie en diende ooit als aanmeerplek voor schepen en opslagplaats voor allerhande specerijen. Het stoere karakter van dit specifieke stukje Amsterdam vindt zijn weerklank in de vormgeving en materialisatie van De Oosterlingen. Architectenbureau MVRDV vertaalde de omgeving naar een volume van zeven expressieve panden, die samen een rijkgeschakeerd Amsterdams straatje vormen. Het project beslaat een totaaloppervlakte van circa 14.000 m2 en bestaat uit 141 koopappartementen en 550 m2 aan commerciële ruimte.

Divers geheel

Elk gebouw onderscheidt zich door een unieke materiaalkeuze – van keramiek en hout tot drystack baksteen, bio-based composites en rammed earth. Met namen als de zwaluwtoren, het riet, de imker, de tuin en het huis, verweven de gebouwen hun individuele kenmerken tot een samenhangend verhaal, waarin duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan. Het ontwerp werd ontwikkeld in samenwerking met een omgevingspsycholoog en houdt niet alleen rekening met de natuur, maar ook met menselijk welzijn. De Oosterlingen brengt balans tussen levendigheid en rust, dankzij een intiem stedelijk landschap met groene daktuinen en gevels die afsteken tegen het industriële erfgoed van het eiland.

Dirk Dekker, medeoprichter en -eigenaar van Being, benadrukt het belang van dit project: “De Oosterlingen staat symbool voor onze toewijding aan het creëren van betekenisvolle en duurzame leefomgevingen. Dit project, in het hart van Amsterdam, slaat een brug tussen de historie van Oostenburg en de behoeften van de hedendaagse en toekomstige stadsbewoners.”

Laatste ontwikkelingen Oostenburg

Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot realiseert samen met marktpartijen een toegankelijke nieuwe stadsbuurt op Oostenburg. Met 1900 woningen, biedt de nieuwe buurt een gevarieerd aanbod van zowel koop- als huurwoningen in alle segmenten. Naast de Oosterlingen ligt nog één onbebouwde kavel, bestemd voor sociale huurwoningen. Het slotstuk van de nieuwe wijk is het buurtplein, dat samen met buurtbewoners en ondernemers wordt ontwikkeld. De Oosterlingen geniet een prominente locatie aan dit plein, waarmee het een sleutelrol vervult in de finale vormgeving van de buurt. De laatste woningen van De Oosterlingen zijn vanaf nu beschikbaar voor verkoop en te bekijken in onze woningzoeker.

De Oosterlingen is een ontwikkeling van Being. Het ontwerp is afkomstig van MVRDV en DELVA Landscape Architecture & Urbanism, in samenwerking met Arup, DGMR en IMd Raadgevende Ingenieurs. Vink Bouw is verantwoordelijk voor de bouw.